3B Dizayn Forumlari Ana Sayfa
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

bükümde kertik ?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
sackalipcisi Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 16.Kasım.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 6
  Alıntı sackalipcisi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: bükümde kertik ?
    Gönderim Zamanı: 16.Aralık.2008 Saat 19:45



Bu resimde görüldüğü gibi aslında dizayn aşamasında düz olarak çizilmiş olan parçam "BEND" işlemi gördükten sonra neden oluyorsa açınım halinde görüldüğü gibi bir kertik ortaya çıkıyor (zannedersem radyus olayı yüzünden) tabi normal imalat şartlarında böyle bir durum söz konusu olmaz. acaba nasıl bir işlem yapmak lazımki o kertik oradan gitsin. aslında daha doğrusu hiç ortaya çıkmasın bile.

teşekkür ederim
Yukarı Dön
Goksel Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 10.Ocak.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 128
  Alıntı Goksel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17.Aralık.2008 Saat 01:00
Merhaba,

Büküm yapılmış olan modele yakından baktığınız zaman çentiğin oradada olduğunu görürsünüz. Olaya sonuçtan giderek bakacak olursak, açınım halindeki bir parçayı, sizinki gibi açılı bir yerden bükersek doğal olarak yan yüzeylerde şişme, dahada ilerisi bir yırtılma olacaktır. Biliyorsunuz ki, yırtılmalar için notches dediğimiz çentikler kullanılır.

Büküm yerindeki deformasyondan dolayı bu çentiği görmeniz normal.
Göksel SARI
goksel.sari@3bdizayn.com.tr
Yukarı Dön
cayasar Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 15.Mayıs.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 34
  Alıntı cayasar Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17.Aralık.2008 Saat 08:55
Merhaba,

Fatihh arkadaşım emeğine sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.Fakat sadece ben resim formatını görebiliyorum.Çünkü kullandığım versiyon2007 bu yüzden dosyanın kendisini açamıyorum.Bu dosyayı 2007 versiyonu ile kaydedip tekrar foruma koyman mümkün mü acaba?

Şimndiden teşekkürler kolay gelsin.
Yukarı Dön
sackalipcisi Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 16.Kasım.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 6
  Alıntı sackalipcisi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17.Aralık.2008 Saat 09:13
selamlar ben fatih değilim orada bir yanlışlık var galiba :)
resim açıkçası bende yok sadece konu ile alakalı olarak örnek olsun diye o anda çizim "tif" olarak kayıt ettim gitti.

Göksel arkadaşın cevabı için ayrıca teşekkür ederim. Yanıtınızdan anlayabildiğim kadarı ile bu şekilde bir işlem yapınca o kertik olayı kaçınılmaz hale geliyor. Ancak; söz konusu parçanın kalıbı yapılacaksa eğer, açınım gerçeği yansıtmayacağından dolayı parçayı dizayn aşamasında başka bir yol takip etmeli. Mesela sheet metalde "join two parts" ikonu yardımıyla olabilir belki. Peki bu parçayı katı olarak çizip daha sonra sheet metal'e çevirsek açınım aldığımızda orda yine kertik çıkarmı? bunun bi formülü olması lazım.
Yukarı Dön
Goksel Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 10.Ocak.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 128
  Alıntı Goksel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17.Aralık.2008 Saat 11:21
Merhaba,

Bu tip bir modeldeki açınım olayında oradaki çentik kaçınılmazdır. Gerçek hayatta herhangi bir parça büküm operasyonundan çıktıktan sonra dikkatle incelendiğinde malzemede deformasyonlar (gerilmeler ve yığılmalar) olduğu görülür. Bizim modelimizde ise yanal yüzeyler birbirine paralel olmadığı için bu sonucu alıyoruz. Modeldeki çentiği Bend a face komutunda bulunan "Trim at the bend radius" parametresi ile kontrol altına alabilirsiniz. Ancak bu açınımı etkilemeyecektir. Biz kendimiz notches açmadığımız zaman, program kendisi malzemeyi deforme edip bunu açınıma yansıtıyor. Çentik olayına farklı bir açıdan daha bakabilirsiniz; yanal yüzeyleri paralel olmayan bir parçayı büküm yaptığımız zaman açınımda bükümden önceki yer ile sonraki yer arasında mesafe olacaktır. Bu durum bize çentik olarak yansıyacaktır. Dolayısıyla açılım gerçeği yansıtıyor.

Bildiğiniz üzere Sac kalıpçılığında bükümün yeri çok önemlidir. Bu durum bu modelde daha iyi göze çarpıyor.

Dışarıdan import ettiğimiz bir modeli sheet metale çevirip açınım almak ile programdaki create komutları ile oluşturulan modelin açılımını almak arasında hiç bir fark yoktur.

Sözünü ettiğiniz "Joint two part" isimli bir komut var mı, açıkcası hatırlayamadım. "Joint part" isimli bir komut var ama o da konumuz ile alakalı olmayan bir komuttur.

Düzenleyen Goksel - 17.Aralık.2008 Saat 11:23
Göksel SARI
goksel.sari@3bdizayn.com.tr
Yukarı Dön
sackalipcisi Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 16.Kasım.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 6
  Alıntı sackalipcisi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17.Aralık.2008 Saat 11:46
Göksel bey vakit ayırıp yanıtladığınız için tekrar teşekkür ederim. Şimdi şöyle düşünelim; Ben resimdeki gibi bir parçayı (herhangi bir kertik,notche vb olmadan) kestim farz edelim. Ve hemen ardından ayrı bir bükme işlemi yaptım. Sizinde söylediğiniz gibi bükme işleminden sonra yanal yüzeylerde; yani tam olarak parça kalınlığı ile bağlantılı olarak, parçanın alt yüzeyindeki küçük radyus ile parçanın üst yüzeyindeki büyük radyus(alt büküm radyusu r1 ise sac kalınlığınında 2mm olduğunu farz edersek eğer üst radyusde r3 olacaktır) arasındaki yanal yüzeylerde deformasyon şişme gibi fiziksel değişim olacaktır yanal yüzeyin dışına doğru.Fakat benim açınımımda herhangi bir değişiklik olmayacak tabiatı ile(zaten ben parçayı düz bir şekilde kesmiştim).Malzemede oluşacak deformasyon önemli değil benim için bu noktada.Bana lazım olan bu aşamada; malzemenin açınımını aldığım zaman herhangi bir şekil değişikliği olmamasıdır.Benim malzemeyi düz bir şekilde kesmem lazım.Büktükten sonra nasıl bir deformasyon olursa olsun önemli değil.Sizin yukarda belirttiğiniz gibi bu açınımda sorun olmaması için "trim bend radius" sekmesi işaretli olması yeterlimi acaba? Gerçi ben o sekmeyi işaretleyip işlem yaptığımda bükmeyi yapmıyordu nedense.sesli olarak bir ikaz veriyordu program anlayamadım. programı daha çok yeni kullanmaya başladım işin açıkçası.
Herkese iyi günler dilerim
Yukarı Dön
Goksel Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 10.Ocak.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 128
  Alıntı Goksel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17.Aralık.2008 Saat 19:37
Tekrar merhaba,

Sizin gibi bilinçli kullanıcılarla beyin fırtınası yapmak son derece hoş...

"Bend a face" komutunda bulunan "Trim at the bend radius" sekmesi sadece modele etki edip eğer mümkünse yırtılmayı önler, eğer fiziksel olarak bu yırtılma tolere edilemeyecek ise sizde olduğu gibi hata verecektir.

Program mühendislik yazılımı olduğu için fiziki olaylar son derece önemli. Konuyu toparlayacak olursak; açınımım budur, operasyonlar uygulansın ama deformasyonlar gözardı olsun diyemeyiz, Tıpki düz bir parçayı büküp tekrar açtığımız zaman eski ölçüsünü alamayacak oluşumuz gibi.

Kolay gelsin...

Düzenleyen Goksel - 17.Aralık.2008 Saat 19:39
Göksel SARI
goksel.sari@3bdizayn.com.tr
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.06
Copyright ©2001-2007 Web Wiz